ABC analýza
ABC analýza je systém ekologického hodnotenia produktov. Bol vytvorený Inštitútom ökologisch Wirtschaftsforschung (IOW, Inštitút pre ekologický hospodársky výskum) v meste Volker Stahlmann. Termín ABC je preddefinovaným meradlom pre konkrétne ekologické kritériá, ktoré očakávame od výrobku. Táto metóda sa používa pre posúdenie vplyvu na životné prostredie v procesoch alebo produktoch integráciou skupiny špecifických kritérií.
Pre analýzu výrobku sú kritériá zadelené v rôznych skupinách kategórií, A, B a C. Stupne A,B,C, predstavujú mieru problémovosti vplyvu na životné prostredie. Ak dané kritérium zodpovedá len stupňu A sú nevyhnutné opatrenia pre vylepšenie. Stupeň B odkazuje na strednú hodnotu kritérií, kde by sa malo rátať minimálne s udržaním daného levelu respektíve so snahou o jeho vylepšenie. Stupeň C vypovedá o neškodnosti a úplnom dodržaní zadaného kritéria. Nižšie uvedená tabuľka zobrazuje ukážku pracovného listu pre ABC analýzu.
ABC analýza tabuľka
PRODUKT |
ZODPOVEDNÁ OSOBA |
DÁTUM |
|
KRITÉRIÁ |
A problémové |
B hraničné |
C bez vplyvu |
1. súlad s environmentálnou legislatívou | |||
2. požiadavky sociálnych skupín | |||
3. potenciálne vplyvy na ŽP a) toxicita b) znečistenie ovzdušia c) znečistenie vody |
|||
4. riziko nehodovosti | |||
5. ťažba surovín | |||
6. predvýroba | |||
7. výroba a spracovanie | |||
8. fáza užívania výrobku | |||
9. koniec životného cyklu | |||
10. recyklácia | |||
11. náklady na environmentálnu politiku |
Príklad použitia metódy DIPO – WOOD TRIANGLE